Hyperventilatie - Ademhalingstherapie

Voor wie?

Voor mensen die door een fysieke oorzaak, stress, angst of traumareacties moeilijkheden ondervinden bij het ademhalen. Het kan zowel gaan om acute als chronische hyperventilatie.

Doktersvoorschrift

Voor de fysieke behandeling van ademhalingsproblemen is terugbetaling van de mutualiteit voorzien. Hiervoor is een kinevoorschrift van de dokter noodzakelijk.

Gebruikte tools

Kinesitherapeutische ademhalingstherapie, relaxatietherapie, psychologische begeleiding, visualisatietechnieken, mindfullness en traumatherapie.

Sabin Van Crombrugge hyperventilatie relaxatietherapie

Wat is hyperventilatie?

Bij hyperventilatie wordt een onderscheid gemaakt tussen acute en chronische hyperventilatie.

Bij acute hyperventilatie ontstaat er plots een verandering in de ademhaling. Hierbij ontstaat meestal een paniekreacties waarbij men vaak denkt dat men een hartaanval krijgt.

De meest voorkomende symptomen zijn een benauwd gevoel, kortademigheid, transpiratie, hartkloppingen en pijn op de borst. Bovendien kan men last hebben van een droge mond, ijlheid in het hoofd en tintelingen in de armen en de benen.

Bij chronische hyperventilatie blijft men dag en nacht verkeerd ademen, zonder de versnelde of de verdiepte ademhaling op te merken. De klachten zijn minder zichtbaar maar zijn wel bijna voortdurend aanwezig.

De meest voorkomende symptomen bij chronische hyperventilatie zijn vermoeidheid, hoofdpijn, concentratiestoornissen, rug -en buikpijn en pijnlijke steken in de borst.

Zowel bij acute als chronische hyperventilatie zijn de oorzaken meestal te vinden in spanningen, angst en stresserende factoren. Ook bepaalde omstandigheden zoals overprikkeling in bepaalde omgevingen kunnen hyperventilatie uitlokken. Hierbij is het vaak zo dat het lichaam met bepaalde traumareacties op een omgeving reageert waarbij het lichaam op haar beurt reageert met stresshormonen zoals adrenaline, terwijl het op dat moment niet relevant is.

Uitzonderlijk kunnen ook andere fysieke en psychische oorzaken aan de basis liggen van het hyperventileren.

Eenmaal iemand geconfronteerd geweest is met hyperventilatie is de kans groot dat men gaat reageren op de angst voor een nieuwe aanval. Het lichaam komt in een vicieuze toestand terecht. Hierbij is het noodzakelijk om niet enkel de fysieke kant van het verhaal te bekijken maar ook het psychologische gegeven dat erbij hoort.

Nog steeds wordt hyperventilatie vaak miskend omdat veel van de symptomen ook bij andere aandoeningen aanwezig zijn.

 

Veel gestelde vragen

Hoe kan ik best een afspraak maken?

Een afspraak kan je het best vasleggen  via info@sabinvancrombrugge.com

Tijdens de sessies wordt geen telefoon aangenomen. Indien je telefonisch bereikt wil worden laat dan gerust een berichtje na en ik bel dan zo vlug mogelijk op.

 

 

Hoe worden de sessies opgebouwd?

De aanmelding gebeurt via  mail of telefonisch. In de eerste sessie beluister ik je verhaal en je hulpvraag, wat je verwachtingen zijn en bekijk ik de mogelijkheden en wat de meest efficiënte manier is om een oplossing te vinden voor je probleem. Aan de hand van deze gegevens wordt een eerste behandelplan voorgesteld. In de volgende sessies wordt dieper ingegaan op de problematiek en naargelang de sessies vorderen wordt er gekeken of aanpassingen aan het behandelplan noodzakelijk zijn. 

Wanneer kan ik een afspraak vastleggen?

Afspraken zijn mogelijk op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 8u30 en 15u, en tussen 18u en 22u. Op woesdag zijn er enkel afspraken mogelijk in de voormiddag tussen 8u45 en 11u45

Hoeveel sessies zijn er nodig?

Het aantal sessies varieert al naargelang de problematiek en de ernst van de problematiek. Op doktersvoorschrift wordt er gewerkt in 9 of 18 sessies van 30′.

Hoe kan ik de prakijk het best bereiken?

Onderaan op elke pagina van de website kan je de contactgegevens en een map vinden. 

Er is parking voorzien voor de praktijk

Tarieven

Als geconventioneerd kinesitherapeut worden de tarieven gehanteerd die voorzien zijn door het RIZIV, waarbij terugbetaling van de mutualiteit voorzien is.  
1ste 30′: 31 euro
2de tot 9de 30′: 25 euro
9de tot 18de 30′: 22.26 euro

Contacteer